Druskininkų Žinia

Druskininkų miesto renginiai, pramogos ir naujienos

Jei užsimanėte naujo neragauto deserto, bet namuose turimose kulinarijos knygose nieko įdomaus neradote, o internete nuo receptų gausybės tik susisuko galva, tuomet turime jums tinkamą idėją. Pamėginkite pasigaminti ispaniškų spurgų churros. Churros receptas gana paprastas, o desertas toks skanus, jog norėsite gaminti dar ir dar kartą. Prie churros spurgų galima derinti įvairius saldžius padažus, o jei nebijote eksperimentų, galėsite išmėginti spurgas su savo mėgstamiausiomis sūriomis užtepėlėmis.

Churros yra ispanų ir portugalų virtuvei būdingos keptos spurgos. Jas taip pat kepa filipiniečiai, prancūzai bei Lotynų Amerikos smaližiai, nes šiuose regionuose būta ispanų imigracijos. Churros yra plonos ir pailgos spurgos, paprastai kepamos pirštelio formos, tačiau kartais suriečiamos į apskritimą arba pusapskritimį. Paprastai šias spurgas ispanai valgo pusryčiams. Churros valgomos mirkant spurgas į karštą šokoladą, šokoladinį gėrimą champurrado, dulce de leche arba cafe con leche.

Portugalai gamina churros su uogų įdaru, Kuboje galima paragauti spurgų su guavų įdaru, Meksikoje churros užpildomos gardžiu vaniliniu įdaru. Kolumbiečiai ir venesueliečiai mėgsta churros spurgas glaistyti saldžiu kondensuotu pienu, o Urugvajuje gaminamos churros su sūrio užpildu. Andalūzijoje šios spurgos kartais vadinamos calientes. Jos yra šiek tiek plonesnės nei standartinės churros ir po kepimo yra supjaustomos į mažesnius gabalėlius. Andalūzijoje paprastai churros nebarstomos cukrumi, nes manoma, kad jis prie deserto netinka. Filipiniečiai kepdami churros spurgas jas formuoja kaip U formos spurgas bei paprastai jas barsto cukraus pudra. Čia churros labai mėgstamos Kalėdų laikotarpiu. Amerikiečiams churros asocijuojasi su tematiniais parkais ar gatvės mugėmis, kur jos patiekiamos apibarstytos cinamonu ar įvairiaskoniu cukrumi. Lotynų Amerikoje gyvenantys žydai churros spurgas gamina Chanukos metu.

Deserto churros atsiradimo istorija nėra visai aiški. Pagal vieną teorija šį receptą į Europą portugalai atgabeno iš Kinijos. Tuomet natūraliai churros paplito ir Ispanijoje. Kita kilmės versija aiškina, kad šias unikalias spurgas pradėjo kepti ispanų piemenys. Spurgas buvo lengva kepti lauke, atviroje laužo liepsnoje, o tai piemenims buvo išties paranku. Šiandieninės churros, kurias kepa ispanai, beveik nesiskiria nuo senųjų spurgų.

Priėjome prie įdomiausios dalies apie churros spurgas. Taip, turime omenyje jų receptą. Churros tešla gaminama iš miltų, vandens ir druskos. Kartais churros net gaminamos iš bulvių miltų. Kai kurie receptai nurodo tokius papildomus ingredientus kaip kiaušiniai, pienas ar sviestas. Gerai išmaišyta tešla išspaudžiama per specialų prietaisą, kad spurga įgautų dailią prizminę formą. Taip paruoštos churros kepamos aliejuje pilnai jas panardinant. Paprastai churros iš spaudžiamojo prietaiso išspaudžiamos tiesiai į keptuvę, kad nebūtų pažeista jų forma. Iškeptų spurgų viršus yra traškus. Kartais spurgos barstomos cinamonu arba cukrumi, apliejamos šokoladu arba minėtais saldžiais padažais. Jei norite pasigaminti churros namuose, jums reikės standartinio torto kremams skirto purkštuvo, kuris leis suformuoti churros spurgas išspaudžiant jas tiesiai į keptuvę. Tešlos gaminimas išties lengvas, todėl spurgas gali pasigaminti ir pradedantieji kulinarai ar kulinarai mėgėjai, kurie virtuvėje sukiojasi retai.