Druskininkų Žinia

Druskininkų miesto renginiai, pramogos ir naujienos

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad žmogus turėtų elgtis racionaliai ir rinktis sprendimus, kurie padeda pagerinti jo sveikatą ir savijautą. Tačiau statistika rodo, kad didelė dalis žmonių nesirūpina savo sveikata ir neskiria jokio dėmesio sveikai mitybai. Laimei, sveikai maitintis nėra sudėtinga. Todėl pateiksime jums keletą praktiškų patarimų, kurie pravers teisinga linkme keičiant savo mitybą ir gyvenimo būdą.

Pagrindai

  • Penkis kartus per dieną valgant skirtingus vaisius ir daržoves galima užtikrinti, kad mūsų organizmas gautų daugybę jam būtinų vitaminų ir mineralų.
  • Maisto produktai praranda savyje turimus vitaminus ir mineralus, kai juos kepame ar verdame, todėl veiksmingiausia žuvį ir daržoves virti garuose arba troškinti.
  • Vietoje apdorotų produktų vertėtų rinktis šviežius maisto produktus.
  • Jei baiminatės, kad jūsų vaisiai ir daržovės suges, nepamirškite, kad konservuotuose vaisiuose ir daržovėse taip pat yra pakankamai vitaminų ir mineralų, kurių kasdien reikia jūsų organizmui.
  • Šaldytose daržovėse gali būti daugiau vitaminų nei šviežiose daržovėse, kurios buvo laikomos ilgą laiką – tik būkite tikri, kad jų nepervirsite.

Gėrimus vartokite atsakingai

  • Pasistenkite negerti daug arbatos, kavos ir gazuotų vaisvandenių. Kofeinas gali sutrikdyti vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, įsisavinimą. Be to, jis paspartina vandenyje tirpių vitaminų pasišalinimą su šlapimu.
  • Alkoholis turi didžiulį neigiamą poveikį vitaminams ir visai mūsų organizmo sveikatai, todėl jei vartojami alkoholiniai gėrimai, tai daryti reikėtų labai atsakingai, neviršijant vyrams ir moterims rekomenduojamos dienos normos.
  • Nors parduotuvėse parduodamos 100 proc. vaisių sultys arba glotnučiai yra neblogas būdas padidinti vitamino C lygį savo organizme, vis dėlto nereikėtų pamiršti, kad kai kurios sultys turi daug natūralaus cukraus, kuris prideda nepageidaujamų kalorijų.

Pusryčiai

  • Dieną galite pradėti su dubenėliu košės. Dažnai košės būna praturtintos vitaminais ir mineralais. Viso grūdo košės būtų tinkamiausias pasirinkimas.
  • Pusryčiams galite išgerti šviežiai spaustų vaisių sulčių. Maisto produktai, kuriuose yra vitamino C, padeda jūsų organizmui įsisavinti geležį, kuri gaunama iš pusryčiams suvalgytos košės ar skrebučio.

Pietūs

Vietoje to, kad rinktumėtės pietus užkandinėje, pasistenkite juos pasigaminti namuose. Tokiu būdu galėsite būti tikri, kad pietums renkatės tik tai, kas yra sveika ir pilnavertiška.

  • Jei mėgstate sumuštinius, rinkitės viso grūdo duoną arba duoną su sėklomis.
  • Venkite labai riebaus maisto, todėl nevertėtų naudoti majonezo ar sviesto.
  • Jei mėgstate mėsą, rinkitės liesą mėsą arba paukštieną. Taip pat labai sveika rinktis žuvį, tokią kaip tunas ar lašiša.
  • Pietums visuomet turėtumėte rinktis ir daržoves. Daržovės turėtų užimti didesnę jūsų pietų lėkštės dalį. Galite rinktis salotas, agurkus, pomidorus, raudonąsias paprikas, morkas, brokolius ir kt.

Užkandžiavimas

Jei užkandžiaujate tarp valgymų, rinkitės tik sveikus maisto produktus, kuriuose yra daug vitaminų ir mineralų.

  • Virtas kiaušinis padeda padidinti geležies, vitamino A ir B grupės vitaminų kiekį.
  • Nesūdyti riešutai yra puikus kalcio, geležies, magnio, seleno, B grupės vitaminų ir vitamino E šaltinis.
  • Saulėgrąžų ir sezamo sėklos suteikia daug vitamino E.
  • Džiovinti vaisiai, tokie kaip abrikosai, turi daug vitamino B, geležies, magnio ir kalcio.
  • Bet kuris vaisius padės gauti daugiau vitamino C.
  • Žalios daržovės, tokios kaip pipirai ir morkos, turi daug beta karotino, kuris gali būti paverstas vitaminu A.

Vakarienė

  • Žuvį vakarienei pasirinkite du ar tris kartus per savaitę. Riebi žuvis turi daugiausiai maistingųjų medžiagų. Puikus pavyzdys yra lašiša, tunas, upėtakis, skumbrė, sardinės ir silkė.
  • Vartojant mėsą geriausia rinktis liesą ir kaip įmanoma labiau vengti apdorotos mėsos produktų, tokių kaip dešrelės, mėsainiai ir kt.
  • Vakarienei nepamirškite ir salotų.
  • Bulves pakeiskite rudaisiais ryžiais, saldžiosiomis bulvėmis, ankštinėmis daržovėmis arba lęšiais.
  • Kartą per savaitę vakarienei pasirinkite patiekalą, kuris yra pagamintas išskirtinai iš daržovių, pvz., daržovių troškinį.

Daugiau apie sveikus sprendimus ir maisto papildus: https://asun.lt/apie