Druskininkų Žinia

Druskininkų miesto renginiai, pramogos ir naujienos

2016 m. Lietuvos muziejų kelio 7 naujienlaiškis

2016 metų liepos 25 dieną „Lietuvos muziejų kelio“ renginiai prasideda Dzūkijos regione. Pažinti dvarų kultūrą pietinėje Lietuvos dalyje kviečia septyni muziejai, lankytojams parengę 18 parodų ir renginių.

Aktyviąją pirmąją savaitę pradeda Druskininkų miesto muziejus, atidarydamas XVIII–XX a. pr. portretų parodą. Birštono sakraliniame muziejuje tapybos darbai atspindės XIX–XX a. dvarų kultūros dvasią, Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės muziejus pristatys Vainežerio dvare rastus archeologinius radinius. Birštono muziejuje įvyks teatralizuotas literatūrinės kompozicijos vakaras. Trakų istorijos muziejus atkreips dėmesį į sunykusius ir užmirštus XVI–XVII a. dvarus Trakų mieste, supažindins su žymiausiais didikų Oginskių atstovais Lietuvoje ir Baltarusijoje, pristatys radinius iš archeologinių kasinėjimų buvusių Oginskių rūmų vietoje.

Renginiai Dzūkijoje tęsis iki rugpjūčio 21 dienos.

Artimiausia „Lietuvos muziejų kelio“ renginių programa Dzūkijos regione:

Liepos 25 d. 17 val.

Druskininkų miesto muziejus, M. K. Čiurlionio g. 59, Druskininkai, tel. (8 313) 51 024.

Parodoje „Šeimos portretų galerija“ eksponuojami XVIII–XX a. pr. portretai iš Druskininkų miesto muziejaus rinkinių. Į mus iš drobių, grafikos lakštų, bareljefų žvelgia daugiau ar mažiau svarbūs valstybės vyrai, aukštuomenės atstovai, valstiečiai ir smulkieji bajorai. Pastaraisiais, nedidelio formato grafikos darbais savo namų interjerus puošė, juos rinko, saugojo ir dovanojo vieni kitiems išsilavinę didikai, kurie domėjosi daile, buvo meno kolekcininkai.

Parodoje taip pat eksponuojami lenkų skulptorių Andrzejaus Pruszyńskio (1836–1895 m.) ir Leonardo Marczewkio (1868–1933 m.) bareljefai iš Lietuvos dvarų.  Andrzejaus Pruszyńskio  darbai puošia Varšuvos rūmų menes, o Leonardo Marczewskio sukurtas poeto Julijaus Slovackio biustas tarpukaryje puošė Druskininkų parką (pastatytas 1929 m.).

Fotografijos lankytojus pirmą kartą supažindins su kita įžymia Druskininkų šeima, gyvenusia, kūrusia ir valdžiusia kurortą – Kiersnovskių gimine. Šias fotografijas paskolino po daugelio metų apsilankę Kiersnovskių giminės atstovai.

Liepos 27 d. 14 val.

Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės muziejus, Taikos g. 11, Kapčiamiestis, Lazdijų r., tel. (8 633) 30 102.

Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės muziejuje atidaroma Vainežerio dvare rastų archeologinių radinių paroda „Vainežerio lobiai“. Per pristatymą muziejininkai apžvelgs Lazdijų krašto dvarų ir dvarviečių būklę. Paroda veikia 2016-07-25–2016-08-21.

Liepos 27 d. 16 val.

Birštono sakralinis muziejus, Birutės g. 10, Birštonas, tel. (8 319) 65 699.

Parodoje „Dvarų dailės atspindžiai“ eksponuojami XIX – XX a. dvylika tapybos darbų iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių. Portretai, peizažai, šventųjų gyvenimo scenos puikiai atspindi to laikmečio dvarų kultūrą. Atidaryme parodą pristatys Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Vaizduojamosios dailės skyriaus l. e. p. vadovė G. Vertelkaitė-Bartulienė. Paroda veikia 2016-07-25–2016-08-20.

Liepos 28 d. 17 val.

Birštono muziejus, Vytauto g. 9, Birštonas, tel. (8 319) 65 605.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorės Eleonora Eglė Koriznaitė ir Eleonora Matulaitė pristatys teatralizuotą literatūrinę kompoziciją „Dvi moteri“, kurioje atsiskleis dviejų lietuvių rašytojų G. Petkevičaitės-Bitės ir Žemaitės kūrybinis bendradarbiavimas, kuriant komedijas ir pjeses. Kompozicija sukurta remiantis rašytojų laiškais, atsiminimais, tekstų ištraukomis.

Liepos 29 d. 16 val.

Trakų istorijos muziejus, Kęstučio g. 4, Trakai, Trakų salos pilis, vakariniai kazematai, 16 salė, tel. (8 682) 53 417.

Parodoje „Sunykę ir užmiršti (XVI-XVII a. Trakų miesto dvarai)“ lankytojai supažindinami su buvusiais, bet sunykusiais ir užmirštais XVI-XVII a. dvarais Trakų mieste, jų šeimininkų kilme, genealogija, to meto kultūra ir buitimi. Paroda veiks iki 2016 m. rugsėjo 4 dienos.

Liepos 29 d. 16 val.

Trakų istorijos muziejus, Kęstučio g. 4, Trakai, Trakų salos pilis, Didžioji menė, tel. (8 682) 53 417.

Paskaitoje „Apie didikus Oginskius“ pranešėjas Piotr Kravtčenko (Baltarusija) lankytojus supažindins su žymiausiais didikų Oginskių atstovais ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje. Renginys vyks rusų kalba su nuosekliu vertimu į lietuvių kalbą.

 Liepos 29– rugpjūčio 31 d.

Trakų istorijos muziejus, Kęstučio g. 4, Trakai, tel. (8 682) 53 417.

Parengtoje ir tim.limis.lt/virtualios-parodos tinklapyje eksponuojamoje virtualioje parodoje „Ką byloja Oginskių rūmai Trakuose?“ pristatomi radiniai iš archeologinių kasinėjimų buvusių Oginskių rūmų (XVII a.) vietoje. Radiniai saugomi Trakų istorijos muziejuje.

Projekto rengėjas – Lietuvos muziejų asociacija ir 50 muziejų visoje Lietuvoje.

Projektą remia – Lietuvos kultūros taryba.

Informacinis remėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Šių metų projekto programa skelbiama Lietuvos muziejų portale www.muziejai.lt ir muziejų svetainėse.

Informaciją Dzukijoje teikia Lazdijų krašto muziejaus direktorė Daina Pledienė, tel. 831852726, el. paštu [email protected].